Die Ortschaft Yerseke gehört zur Gemeinde Reimerswaal niederländischen Provinz Zeeland. Sie liegt an der Nordostküste der Halbinsel Zuid-Beveland. Schon um 1870 begannen die Fischer von Yerseke mit deren Aufzucht, Verarbeitung und dem Handel. Sie hatten erkannt, dass Austern und Muscheln in dem sauberen und warmen Gewässer des Oosterschelde-Meeresarmes besonders gut heranwachsen.
Schon im Juli beginnt hier die Muschelsaison, die bis zum April des folgenden Jahres läuft. 65 Muschelzüchter ernten mit ihren Schiffen die in drei Jahren herangereiften Schalentiere aus den “Muschelparks” im Wattenmeer vor den friesischen Inseln oder im Meeresdelta von Seeland.
Die Schalentiere werden nicht sofort verarbeitet, sondern in abgesteckte Parzellen in der Oosterschelde vor Yerseke versenkt. Im Wasser befreien sich die Muscheln durch ihre natürliche Filtration von allem vom Sand. “Wir nennen es den nassen Landbau”, so Henk Verploegh vom Muschelbetrieb Roem van Yerseke.
Sieben Tage und länger bleiben die Schalentiere in den “Packhäusern”, um nach Bedarf herausgefischt und als frische Muscheln oder als Konserven verarbeitet zu werden.
Zeeländisches Rezept für Miesmuscheln
4 kg Miesmuscheln für vier Personen
2 Lauchstangen
2 Zwiebeln
Selleriegrün
Lorbeerblätter
1 Glas Weißwein
Pfeffer
Mosseldag or Day of the Mussels is an annual event in the Dutch town of Yerseke. The event takes place on the third Saturday of August.
Annually, around 50,000 people visit the event. They come from the close region, but also from Belgium, Germany and France. Mosseldag is known for eating mussels, a local delicacy, and other seafood. You can go freely on a trip over the Eastern Scheldt with a mussel fishing boat (or watch the fleet go by), walk along the fair and watch the tattoo and fireworks in the evening.
Mosseldag ou jour des moules est une célébration annuelle dans le village de Yerseke, dans la province de Zélande aux Pays-Bas. L’événement a lieu le troisième samedi d’août.
L’événement attire environ 50 000 visiteurs de la région et des visiteurs des Pays-Bas, de la Belgique, d’Allemagne et de France. Mosseldag est connu pour les moules à manger, la navigation avec mosselkotters ou le passage de la flotte, le carnaval et la fête de rue dans le village. Dans la soirée, il y a une parade des bandes de musique près de la port et la journée se termine avec des feux d’artifice. Au cours de mosseldag il y a occasion de manger diverses spécialités de la mer.
Premier Canadian Lobster ( Homarus americanus )
Tôm hùm Mỹ hay Tôm hùm châu Mỹ ( Homarus americanus), là một loài tôm hùm được tìm thấy ở bờ biển Đại Tây Dương Bắc Mỹ, chủ yếu là từ Labrador đến New Jersey. Trong phạm vi Bắc Mỹ, nó còn được gọi là ‘tôm hùm phía Bắc’ hoặc ‘tôm hùm Maine’.
Premier Crab ( Cancer pagurus )
Cancer pagurus, thường được gọi là cua ăn được, cua nâu, là một loài cua được tìm thấy ở Biển Bắc, Bắc Đại Tây Dương và có lẽ ở Địa Trung Hải. Nó là một loài cua mạnh mẽ có màu nâu đỏ, có mai hình bầu dục với một cạnh “vỏ bánh” đặc trưng và mũi càng màu đen. Một con cua trưởng thành có thể có mai rộng lên đến 25 cm (10 in) và nặng tới 3 kg (6,6 lb)
Premier European Lobster ( Homarus gammarus )
Homarus gammarus, còn được gọi là Tôm hùm châu Âu hay Tôm hùm Tây, là một loài tôm hùm sinh sống ở đông Đại Tây Dương, Địa Trung Hải và một số nơi ở Biển Đen. Nó có quan hệ gần với tôm hùm châu Mỹ, H. americanus. Nó có thể dài 60 cm (24 in) và nặng 6 kilôgam (13 lb), và có đôi càng đáng chú ý. Lúc đang sống nó có màu xanh và khi nấu chín có màu đỏ
Premier Eastern Scheldt Lobster ( Homarus gammarus )
Razor clams ( Ensis directus )
The Atlantic jackknife clam, Ensis directus, also known as the bamboo clam, American jackknife clam or razor clam (but note that “razor clam” sometimes refers to different species), is a large species of edible marine bivalve mollusc, found on the North American Atlantic coast, from Canada to South Carolina. It has also been introduced to Europe.
Manila Clams( Tapes phillippinarium )
Nghêu Nhật (Danh pháp khoa học: Venerupis philippinarum) hay còn gọi là nghêu Manila. Loài nghêu này phân bố khá rộng, chúng là loài bản địa của bờ biển Ấn Độ, Philippines và Thái Bình Dương từ Pakistan và Ấn Độ cho tới Trung Quốc, Nhật Bản và quần đảo Kuril.
Surf clams ( Spisula solidissima )
The Atlantic surf clam (Spisula solidissima), also called the bar clam, hen clam, skimmer, or simply sea clam, is a very large, edible, saltwater clam or marine bivalve mollusk in the family Mactridae. It is commonly found in the western Atlantic Ocean. Reaching up to 20 centimetres (7.9 in) or more in length, it is much larger than the related surf clam, which resides in the eastern Atlantic waters off of Great Britain.
Venus clams ( Venus verrucosa )
Venus verrucosa, the warty venus, is a species of saltwater clam. It is a species of marine bivalve mollusc in the family Veneridae, sometimes collectively known as the venus clams.
Vongole ( Tapes semidecussatus )
Venerupis decussata is a marine bivalve mollusc in the family Veneridae, commonly known as the cross-cut carpet shell.
Whelks ( Buccinum undatum )
Buccinum undatum, the common whelk or the waved buccinum, is a large, edible marine gastropod in the family Buccinidae, the “true whelks”. This species is a familiar part of the marine fauna of the Northern Atlantic and is found on the shores of the United Kingdom, Ireland, France, Norway, Iceland, various other northwest European countries, some Arctic islands, and North America as far south as New Jersey.
Fasolari ( Callista chione )
The smooth clam, Callista chione, (also sometimes classified as Cytherea chione or Meretrix chione) is a rather large, temperate, marine, bivalve mollusc that inhabits sandy bottoms or with small pebbles in clean waters down to about 200 m from the British Isles to the Mediterranean.
Dog cockles ( Glycymeris glycymerus )
The dog cockle or European bittersweet, Glycymeris glycymeris, is a species of marine clam, a coastal bivalve mollusc of European waters. While the English common name “dog cockle” implies an inferior food that might only be suitable for animals, this shellfish is edible and enjoyed in many European countries, although the flesh has a reputation for becoming tough if overcooked. Its name in French (amande de mer) and Spanish (almendra de mar) means “sea almond”, due to its apparently sweet and almond-like flavour.
Common cockles ( Cerastoderma )
The common cockle (Cerastoderma edule) is a species of edible saltwater clam, a marine bivalve mollusc in the family Cardiidae, the cockles. It is found in waters off Europe, from Iceland in the north, south into waters off western Africa as far south as Senegal.
Clams ( Mercenaria mercenaria )
Mercenaria is a genus of edible saltwater clams, marine bivalve molluscs in the family Veneridae, the Venus clams.
Tháng 8 năm 2018 , nhóm Taberd 74 tại Âu Châu có một buổi họp nhỏ tại Yerseke , Hoà Lan . Như mọi năm vào trung tuần tháng 8 ở Yerseke đều có tổ chức vào cuối tuần lể sò . Từ thứ sáu đến chủ nhật khắp thành phố đều bán sò , ngoài ra họ còn tổ chức đi tham quan chổ nuôi sò bằng tàu .
Yerseke – Netherlands© August 2018 , copyright Tai Do Khac